Bingka pisang again... for potluck party at office. Pisang memang dah ada kat rumah cuma tinggal beli santan dan susu cair aje. Balik dari ofis terus masuk dapur :). Lenyekkan pisang dan blender campuran tepung, santan, susu, gula, telur dan mentega lepas tu campurkan dengan pisang lenyek... dan bakar selama 1 jam. Sempoi je... dah siap bakar.. terus keluar pi sunway pyramid :). Balik dari sunway masukkan bingka pisang ke dalam peti ais... besoknya boleh potong :).
Kuih tradisional yang sempoi dan sedap.
fresh from the oven
after one night in the freezer
untuk di bawa ke ofis
Resepinya ambil kat sini inspirasiku
Kuih Bakar Pisang@ Bingka Pisang
Bahan2
1 sisir pisang masak ( 10 - 13 biji).. di lenyek kasar ..
1 cwn tepung*
3/4 cwn gula*
1 cwn santan*
1 cwn susu sejat/cair*
1 biji telur*
2 sudu besar butter*
Cara2
1. Blender semua bahan*
2. Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
3. Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter
4. Bakar 180C selama 45 minit ke 1 jam
5. Sejukkan dalam peti ais.. baru di potong
No comments:
Post a Comment